2.0 Inleiding

2.2 Overzicht stand van zaken lopende dossiers

In deze paragraaf gaan wij kort in op enkele ontwikkelingen die beleidsmatig of financieel invloed hebben op het huidige begrotingsjaar.

Speerpunten collegeprogramma
Als basis voor ons beleid werken wij vanuit het coalitieakkoord 2020 - 2022 “Nieuwe Verbindingen”. Onderwerpen als wonen, onderwijs, zwembad, duurzaamheid en energie krijgen speciale aandacht. Wij staan ook stil bij de Coronacrisis/Covid-19 die even voorbij leek maar inmiddels in alle hevigheid weer terug is.

Woningbouw
Wij zijn voortvarend aan de slag gegaan om, met de ambitie van een robuuste gemeente van ruim 30.000 inwoners met vitale kernen, per kern een woningbouwprogramma op te stellen. Dit programma per kern dient recht te doen aan enerzijds de grote (ook regionaal gevoelde) woningbehoefte, anderzijds kan rekenen op een voldoende inbreng en draagvlak bij onze inwoners door een uitgebreid participatietraject. Voor de kern Winssen is dit traject inmiddels afgerond. Nog voor het eind van dit jaar zullen de resultaten aan u worden voorgelegd ter besluitvorming. Inmiddels staat voor de kern Ewijk het participatietraject in de startblokken.
Omgevingsvisie
De Omgevingsvisie Beuningen 2040 nadert zijn voltooiing. Deze Omgevingsvisie zal de paraplu vormen voor de ruimtelijke inrichting van onze gemeente naar de toekomst. De bedoeling is dat eind van dit jaar de Omgevingsvisie in uw raad behandeld zal worden, gelijktijdig met het 1e Woningbouwprogramma en het programma Recreatie & Toerisme.
De signalen worden steeds sterker dat de Omgevingswet na enkele malen uitstel nu echt op 1 juli 2022 ingevoerd gaat worden.

Onderwijs/scholenbouw
De voorbereidingen voor de nieuwbouw van de Dromedaris verlopen voorspoedig. Het bouwheerschap is belegd bij het schoolbestuur van Groeizaam. De oplevering van de nieuwbouw is nog ongewis, omdat de start van de bouw afhankelijk is van het moment waarop de tijdelijke huisvesting van de Dromedaris in gebruik genomen kan worden. De vergunningaanvraagprocedure hiervoor loopt.
Het speellokaal van de Vuurvlinder is inmiddels opgeleverd.

Zwembad
De voorbereiding van de breed gevoelde en lang gekoesterde wens om een nieuw zwembad in onze gemeente te realiseren is in volle gang. Voor het einde van het jaar zal uw raad een uitspraak kunnen doen over de uitgangspunten waaraan het zwembad kan voldoen en de locatie keuze. Bij een positief besluit volgt in de loop van volgend jaar een nadere uitwerking in een programma van eisen en een kredietvoorstel voor de bouw.

Duurzaamheid en energie
Door in te zetten op de verdere uitvoering van de energievisie Energiek Beuningen is onze ambitie onverminderd een energie neutrale gemeente in 2040. Daarvoor blijft opwek van grootschalige duurzame energie (wind en zon) in het buitengebied, maar ook op daken van bedrijven (zonnepanelen) onontbeerlijk.
Zoals bekend heeft ons college naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State het oorspronkelijke bestemmingsplan “Windpark Beuningen” gewijzigd door eigen lokale normen op te stellen voor geluid en slagschaduw en ter besluitvorming aan u voorgelegd.
De initiatiefnemers van de 4 zonnevelden hebben SDE-subsidie aangevraagd en zijn in afwachting hiervan met de verdere voorbereidingen tot aanleg bezig.

Sociaal domein
De druk op de Jeugdzorg en de WMMO blijft landelijk gezien onverminderd groot. Deze ontwikkeling geldt ook voor onze gemeente en vertaalt zich met name in de toenemende complexiteit van de casuïstiek en de groei van het aantal meldingen  De kosten die hieraan gekoppeld zijn, blijven ook toenemen. Met het oog op de financiële beheersbaarheid heeft uw raad tot een aantal maatregelen besloten.
Het Rijk heeft wel op voorspraak van de arbitragecommissie over de financiering van de Jeugdzorg de Rijksmiddelen voor dit terrein voor de komende jaren verruimd.

Coronacrisis/Covid-19
Zoals wij in de inleiding van deze paragraaf aangaven is Covid-19 weer in alle hevigheid teruggekeerd. Elke twee maanden rapporteren wij u over de financiële consequenties van de pandemie, de extra activiteiten en inspanningen die gedaan worden om de effecten te verzachten etc. Tevens geven wij daarbij inzicht in de kosten die extra gemaakt worden en de compensatie die de gemeente vanuit het Rijk ontvangt. Zolang deze pandemie in deze hevigheid blijft voortduren, zal dit ongetwijfeld invloed blijven houden op de samenleving in zijn geheel maar ook op de activiteiten van onze gemeente. Naast extra uitgaven zien we ook een aantal reguliere uitgaven die als gevolg van de pandemie niet hebben plaatsgevonden.

Financieel
Beuningen heeft de laatste jaren intensief gewerkt aan een gezonde financiële situatie. Wij zijn instaat om onze ambities te realiseren en tegelijk onze financiële positie te behouden. Met  deze Herfstnota wordt de ingeslagen weg van 'gezond stabiel beleid' voortgezet.

Deze pagina is gebouwd op 01/05/2022 16:38:36 met de export van 01/05/2022 16:25:09